العربية   |   中文   |   English
 
 
 
     
 

We appreciate your interest in our products and your visit to this website. Your privacy is important to us and we want you to feel comfortable visiting our website. We are committed to ensuring that your privacy is protected and we provide assurance that we will not divulge personal information without your consent.

This Privacy Notice is formulated to comply with the requirements of the Personal Data Protection Act 2010 ("Act"). For the purpose of this Privacy Notice, "personal data" shall have the meaning as ascribed to it in the Act, the term "we", "us" and "LISB" shall include Layar Intan Sdn Bhd (Company No. 268199-D), and its holding company and affiliates and the term "you" refers to all customers, visitors and users of this website.

This Privacy Notice sets out how LISB uses and protects any personal data that you provide LISB either electronically or otherwise via the Website or directly to LISB. As a data user we wish to assure you that we respect your privacy and are committed to maintaining, observing and safeguarding the confidentiality of your personal data.

This Privacy Notice is not intended to, nor does it create any contractual rights whatsoever or any other legal rights, not does it create any obligation on LISB in respect of any other party or on behalf of any party.

LISB reserves the right to amend this Privacy Notice from time to time without prior notification to reflect changes in the applicable law, our business or Website. You should therefore review this Privacy Notice periodically to ensure you are familiar with its terms.

1. PERSONAL DATA COLLECTED &SOURCE OF COLLECTION

1.1 Personal Data which LISB collects includes:-

  1. any information collected or obtained such as your name, national registration identity card number, gender, email address, phone number, home address, date-of-birth, etc and such personal information provided to us;

  2. any information collected or obtained such as when you register online via this Website, which may include personal data such as your name and contact details;

  3. the content of electronic forms you submit via email requesting us to provide services or information, or to take any actions;

  4. information submitted if you participate in our survey or competition whether via online or otherwise; and

  5. any messages or comments you submit via this Website, which may include personal data such as name, email address and telephone number.

The list of personal data stated above is not exhaustive and may include other personal data depending on the nature of dealings or transaction.

1.2 The Personal Data will be collected, processed and used by us are sourced from wholly legitimate and transparent means such as:

  1. agreements and contracts for sale and purchase of our properties or for our services;

  2. official registration forms (either electronic or printed) for new launches or property roadshows, showcases, exhibitions or any other promotional events;

  3. official Request for Information forms that are provided to you by our employees or agents;

  4. any emails or any correspondences that we have received from you requesting for information or making any inquiries;

  5. any forms that you have submitted on our website or any websites contracted by us;

  6. any referrals from a person which have included their verifiable personal contact details;

  7. letters of offer from financial institutions (local and foreign) for pre-approved loans;

  8. business cards that were dropped or given to our employees, agents, brokers or associates; or

  9. any documents (including but not limited to statutory forms and returns) that were submitted to us for processing.

2. CONSENT AND PURPOSE OF COLLECTION

2.1 By providing any of your personal data to LISB whether online or otherwise, you acknowledge that you have read, understood and agree to our Privacy Notice and you consent to the collection, retention and use of your personal data by us for any of the following purposes:

  1. fulfilling your instructions and providing you with services under any of LISB and its holding company's business;

  2. processing your application to purchase our products under any of LISB and its holding company's property development;

  3. marketing of products and services and sending any advertising and/or promotional material to you via telephone calls, emails or short message services.

  4. conducting research on planning, product, goods, services, security and testing for LISBand its holding company's business;

  5. notifying you of special offers, current and future products that we consider might be of interest to you and for similar updates and promotion reasons;

  6. performing statistical and analysis of your behavior and characteristics in order to measure interest in and use of the various sections of this Website;

  7. purposes connected with the operation, administration, development or enhancement of LISB's business or this Website;

  8. where required by law, where we consider that such use or disclosure is necessary to respond to any claims or legal process, or where LISB suspects that fraud or unlawful activity has been, is being or may be engaged in; and

  9. making such disclosures as may be required for any of the above purposes or by law.

2.2 Whilst providing your personal data is wholly voluntary in nature, please note that in the event that sufficient personal data is not supplied, or is not satisfactory to LISB then your application or request to LISB for any of the above purposes under 2.1 may not be accepted or acted upon.

3. DISCLOSURE

3.1 You further consent that personal data may be disclosed and transferred within LISB and its holding company which may include transfer to other entities of the holding company and its affiliates in different jurisdictions. Other than to those individuals and entities listed below, your personal data will not be revealed by LISB to any external body, unless we have your permission, or in some cases, to disclose information to governmental or other regulatory authorities for the prevention or detection of crime, or for the purpose of investigations or for compliance with any other law or an order of court. In that event, we may be precluded from seeking your consent to notify and/or from informing you that notification has been made.

3.2 The personal data provided by you may be disclosed by LISB to:

  • Other companies in the holding company and its affiliates

  • LISB's Agents and Contractors acting on our behalf

  • Any relevant financial institutions

  • Third Party Service Providers (including management of ours Website), for LISB's operational, administration and development requirements

  • Auditors, lawyers, professional advisory, debt collectors, bankers, advertising companies, researchers, utility and security services to use, disclose, hold, process, retain or transfer such personal data for the purposes of (2.1) above for and on behalf of LISB.

3.3 Each of the above parties, other than Regulators and your referees, are similarly bound by a duty of confidentiality to LISB in respect of all information disclosed to them.

3.4 LISB uses and discloses aggregated non-personally identifying information collected through this Website as part of LISB's process of constantly improving this Website and/or LISB's business.

4. SECURITY

4.1 We have put in place appropriate physical, electronic, and administrative procedures to safeguard and help prevent unauthorised access, disclosure, loss, misuse and to maintain data integrity.

4.2 All reasonable precautions are taken to secure your personal data but we cannot guarantee that your information will never be disclosed in a manner inconsistent with this Privacy Notice due to unauthorized or illegal acts of third parties in violation of existing laws or the policies of LISB.

5. STORAGE AND RETENTION OF THE PERSONAL DATA

5.1 Your personal data shall be stored either in hard copies in LISB's offices or stored in servers located in Malaysia and operated by LISB or its service providers.

5.2 Any personal data supplied by you will be retained by LISB as long as necessary for the fulfilment of the purposes stated in (2.1) above or is required to satisfy legal regulatory, accounting requirements or to protect LISB's interests.

5.3 LISB does not offer any online facilities for you to delete your personal data held by LISB.

5.4 LISB take reasonable steps to protect your personal data from misuse and loss and from unauthorised access, modification or disclosure.

6. COMMUNICATION OR UTILIZATION DATA

6.1 Through your use of telecommunications services to access this Website, your communications data (e.g. Internet protocol address) or utilization data (e.g. information on the beginning, end and extent of each access, and information on the telecommunications services you accessed) are technically generated and could conceivably relate to personal data.

6.2 To the extent that there is a compelling necessity, the collection, processing and use of your communications or utilization data will occur and will be performed in accordance with the applicable data privacy protection legal framework.

7. SECURITY OF YOUR PERSONAL DATA

7.1 Personal Data held by LISB will be kept confidential in accordance with this Privacy Notice pursuant to the Act.

7.2 Any questions, comments, suggestions or information other than personal data sent or posted to this Website, or any part of the this Website by visitors will be deemed voluntarily provided to LISB on a non-confidential and non-proprietary basis.

7.3 LISB reserves the right to use, reproduce, disclose, transmit, publish, broadcast and/or post elsewhere such information freely as set out in (3.2) above.

8. RIGHT OF ACCESS TO PERSONAL DATA

8.1 Under the Act, you have the right of access to your personal data held by LISB on payment of a prescribed fee and to request correction of the personal data that is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date. You also have the right to withdraw your consent for us processing your personal date for the purposes set out in para 2.1 above or for the transfer of your personal data to parties stated in para 3.2 above.

8.2 If you have any questions regarding this Privacy Notice or if you wish to exercise your rights you may send your request in writing to the following address:

      LAYAR INTAN SDN BHD
      Marketing & Sales Department
      Level 54, Tower 2, PETRONAS Twin Towers
      Kuala Lumpur City Centre
      50088 Kuala Lumpur
      Malaysia

8.3 LISB reserves the right to charge you a reasonable fee for the processing of any data access request.

8.4 Please be aware that once we receive your written notification it may take up to twenty one (21) days for your instructions to be reflected in our systems. Therefore, you may still receive marketing or promotional materials/communication during this period of time.

We provide the Privacy Notice in both English and Bahasa Malaysia. In case of any inconsistencies between these two, the English version shall prevail.

This Privacy Notice was last updated on 10th February 2014.

 
 

Terima kasih kerana melayari laman web ini dan kami menghargai minat anda ke atas produk-produk kami.Privasi anda adalah penting bagi kami untuk memastikan keselesaan anda melayari laman web ini. Kami komited untuk memastikan privasi anda dilindungi dan kami memberikan jaminan bahawa kami tidak akan mendedahkan data peribadi anda tanpa kebenaran anda.

Notis Privasi ini dikeluarkan untuk mematuhi peruntukan-peruntukan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”). Bagi tujuan Notis Privasi ini, “data peribadi” membawa maksud yang diberikannya dibawah Akta tersebut, terma “kami” dan “LISB” turut mengandungi Layar Intan Sdn Bhd (No. Syarikat 268199-D), dan syarikat-syarikat induknya dan gabungannya dan juga terma “anda” merujuk kepada semua pelanggan, pelawat dan juga pengguna laman web ini.

Notis Privasi ini membentangkan proses penggunaan dan perlindungan data peribadi yang anda berikan kepada LISB samaada secara elektronik atau selainnya melalui laman web ini atau secara langsung kepada LISB. Sebagai pengguna data, kami ingin memastikan bahawa kami menghormati privasi anda dan kami komited untuk menyimpan, memberi perhatian dan juga melindungi data peribadi anda.

Notis Privasi ini tidak bertujuan untuk, dan juga tidak mewujudkan apa-apa hak-hak kontrak atau sebarang hak perundangan, dan juga tidak mewujudkan apa-apa obligasi ke atas LISB terhadap pihak yang lain atau bagi mana-mana pihak.

LISB berhak untuk meminda Notis Privasi ini dari masa ke semasa tanpa notifikasi awal untuk mencerminkan penukaran kepada perundangan terpakai, perniagaan atau laman web kami.Oleh yang demikian anda perlu meninjau semula Notis Privasi ini secara berkala untuk memastikan anda memahami terma-termanya.

1. DATA PERIBADI DIPEROLEHI DAN PUNCA PEROLEHAN

1.1 Data Peribadi yang diperolehi oleh LISB adalah termasuk:

  1. sebarang maklumat yang diperolehi atau di terima seperti nama anda, nombor pendaftaran kadpengenalan, jantina, alamat emel, nombor telefon, alamat kediaman, tarikh lahir dan apa jua maklumat peribadi yang diberikan kepada kami;

  2. sebarang maklumat yang diperoleh dan diterima semasa anda mendaftar secara online melalui laman web ini yang merangkumi data peribadi seperti nama dan maklumat untuk menghubungi anda;

  3. kandungan borang-borang elektronik yang anda ajukan melalui emel untuk permohonan servis dan maklumat atau untuk mengambil sebarang langkah-langkah;

  4. maklumat yang anda serahkan semasa mengambil bahagian di dalam kajian atau peraduan samaada secara online atau selainnya; dan

  5. sebarang pesanan atau komen yang anda ajukan melalui laman web ini yang mungkin termasuk data peribadi seperti nama, alamat emel dan nombor telefon.

Antara jenis data peribadi yang disenaraikan di atas adalah tidak terhad dan termasuk data peribadi lain berdasarkan jenis perniagaan atau transaksi.

1.2 Data peribadi akan diperoleh, diproses dan digunakan oleh kami dari sumber yang sah dan telus seperti berikut:

  1. perjanjian-perjanjian dan kontrak untuk jual beli hartanah atau servis kami;

  2. Borang-borang pendaftaran rasmi (secara elektronik atau dicetak) bagi pelancaran baru atau pameran bergerak, pertunjukan, pameran atau sebarang promosi atau acara-acara yang lain;

  3. permohonan rasmi bagi borang maklumat yang diberikan oleh pekerja-pekerja atau agen-agen kami.

  4. sebarang emel atau surat –menyurat yang kami terima daripada anda semasa memohon maklumat atau membuat pertanyaan;

  5. sebarang borang-borang yang anda ajukan kepada laman web kami atau laman-laman web yang dikontrakkan oleh kami;

  6. sebarang rujukan daripada orang perseorangan yang termasuk maklumat butir-butir hubungan yang disahkan;

  7. surat-surat tawaran daripada institusi kewangan (tempatan dan luar Negara) untuk pinjaman yang pra-diluluskan;

  8. kad perniagaan yang di serahkan atau berikan kepada pekerja-pekerja, agen-agen, broker-broker atau sekutu-sekutunya;

  9. Sebarang dokumen (termasuk dan tidak terhad kepada borang berkanun dan pulangan) yang telah diajukan kepada kami untuk diproses.

2. TUJUAN UNTUK PEROLEHAN DAN PERSETUJUAN

2.1 Dengan pemberian apa-apa data peribadi anda kepada LISB samaada secara dalam talian atau sebaliknya, anda mengakui bahawa anda telah membaca, memahami dan bersetuju dengan Notis Privasi kami dan anda bersetuju ke atas koleksi, pengekalan dan penggunaan kami data peribadi anda untuk tujuan berikut:

  1. memenuhi arahan anda dan pemberian perkhidmatan dibawah apa-apa bisnes LISB dan syarikat-syarikat induknya;.

  2. pemprosesan permohonan anda untuk pembelian produk-produk dibawah apa-apa pembangunan hartanah LISB dan syarikat-syarikat induknya;

  3. pemasaran produk-produk dan perkhidmatan dan penghantaran apa-apa bahan pengiklanan dan/atau promosi melalui panggilan telefon, e-mel atau perkhidmatan mesej ringkas.

  4. menjalankan penyelidikan mengenai perancangan, produk, barangan, perkhidmatan keselamtan dan ujian untuk perniagaan LISB dan pegangan syarikat;

  5. memberitahu anda tawaran istimewa, semasa dan produk masa depan yang kami anggap mungkin menarik minat anda dan untuk maklumat terkini yang berkenaan dan sebab-sebab promosi;

  6. melaksanakan statistik dan analisis tingkah laku dan ciri-ciri anda untuk menghitung minat terhadap penggunaan pelbagai bahagian Laman Web ini;

  7. bagi maksud yang berkaitan dengan operasi, pentadbiran, pembangunan atau peningkatan perniagaan LISB atau Laman Web ini;

  8. dimana dikehendaki oleh undang-undang, di mana kami mengambil kira bahawa penggunaan atau pendedahan tersebut adalah perlu untuk bertindak balas terhadap sebarang tuntutan atau proses undang-undang, atau di mana LISB mengesyaki bahawa penipuan atau aktiviti haram telah, sedang atau mungkin terlibat; dan

  9. Walaupun penyediaan data peribadi anda adalah keseluruhannya secara sukarela, sila ambil perhatian bahawa sekiranya data peribadi yang dibekalkan adalah tidak mencukupi atau tidak memuaskan bagi LISB, permohonan atau permintaan anda kepada LISB untuk apa-apa tujuan di bawah 2.1 mungkin tidak akan diterima atau diambil tindakan.

3.PENDEDAHAN DATA PERIBADI ANDA

3.1 Anda selanjutnya bersetuju bahawa data peribadi anda boleh didedahkan dan dipindahkan dalam LISB dan syarikat pegangan termasuk pemindahan kepada entiti lain syarikat induk dan sekutu di dalam bidang kuasa yang berlainan. Selain daripada individu-individu dan entiti yang disenaraikan di bawah, data peribadi anda tidak akan didedahkan oleh LISB kepada mana-mana badan luar, melainkan jika kami mempunyai kebenaran anda, atau sekiranya, untuk mendedahkan maklumat kepada pihak berkuasa kawal selia kerajaan atau lain-lain bagi pencegahan atau pengesanan jenayah, atau bagi maksud penyiasatan atau untuk pematuhan dengan mana-mana undang-undang lain atau suatu perintah mahkamah. Dalam keadaan yang mana, kami tidak perlu mendapatkan kebenaran anda untuk memberitahu dan/atau daripada memaklumkan anda pemberitahuan yang telah dibuat.

3.2 Data peribadi yang disediakan oleh anda boleh didedahkan oleh LISB kepada:

  • Syarikat-syarikat lain dalam syarikat pegangan dan sekutunya

  • Ejen LISB dan kontraktor yang bertindak bagi pihak kami

  • Mana-mana institusi kewangan yang berkaitan

  • Pembekal Perkhidmatan Pihak Ketiga (termasuk pengurusan Laman Web ini), untuk operasi, pentadbiran dan pembangunan keperluan LISB ini

  • Juruaudit , peguam, penasihat profesional, pemungut hutang , pihak bank, syarikat-syarikat pengiklanan , penyelidik, utiliti dan perkhidmatan keselamatan untuk menggunakan , mendedahkan, memegang, proses , mengekalkan atau memindahkan data peribadi itu bagi maksud ( 2.1 ) di atas untuk dan bagi pihak LISB.

3.3 Setiap satu daripada pihak di atas , selain daripada Pengawal Selia dan pengadil anda, adalah juga terikat dengan tugas penyimpanan rahsia kepada LISB berkenaan dengan semua maklumat yang didedahkan kepada mereka.

3.4 LISB menggunakan dan mendedahkan maklumat agregat yang tidak dikenalpasti yang dikumpul melalui Laman Web ini sebagai sebahagian daripada proses LISB ini sentiasa memperbaiki Laman Web ini dan/atau perniagaan LISB.

4. KESELAMATAN

4.1 Kami telah menyediakan prosedur fizikal, elektronik, dan pentadbiran yang sesuai untuk melindungi dan menghalang capaian yang tidak dibenarkan, pendedahan, kehilangan, penyalahgunaan dan untuk mengekalkan integriti data.

4.2 Semua langkah yang munasabah telah diambil untuk melindungi data peribadi anda tetapi kami tidak dapat menjamin bahawa maklumat anda tidak akan didedahkan dengan cara yang tidak selaras dengan Notis Privasi yang disebabkan oleh tindakan pihak ketiga yang tidak dibenarkan atau menyalahi undang-undang yang sedia ada atau dasar-dasar LISB.

5. PENYIMPANAN DAN PENGEKALAN DATA PERIBADI

5.1 Maklumat peribadi anda akan disimpan sama ada dalam bentuk cetakan di pejabat LISB atau disimpan di dalam server-server di Malaysia dan dikendalikan oleh LISB atau syarikat perkhidmatannya.

5.2 Apa-apa data peribadi yang diberi oleh anda akan disimpan oleh LISB dalam tempoh yang perlu untuk memenuhi tujuan yang dinyatakan dalam (2.1) di atas atau dikehendaki untuk memenuhi peraturan, keperluan perakaunan undang-undang atau untuk melindungi kepentingan LISB.

5.3 LISB tidak menawarkan apa-apa kemudahan dalam talian untuk anda untuk memadam data peribadi anda yang dipegang oleh LISB.

5.4 LISB mengambil langkah yang munasabah untuk melindungi data peribadi anda dari penyalahgunaan dan kerugian dan dari capaian yang tidak dibenarkan, pengubahsuaian atau pendedahan.

6. KOMUNIKASI ATAU PENGGUNAAN DATA

6.1 Melalui penggunaan perkhidmatan telekomunikasi untuk mengakses Laman Web ini, data komunikasi anda (contohnya alamat protokol Internet) atau data penggunaan (contohnya maklumat mengenai permulaan, akhir dan tahap setiap akses, dan maklumat mengenai perkhidmatan telekomunikasi anda diakses) dijana secara teknikal dijana dan yang difikirkan berkaitan dengan data peribadi.

6.2 Setakat mana terdapat keperluan untuk pemerolehan, pengumpulan, pemprosesan dan penggunaan berkomunikasi atau penggunaan data telah berlaku dan akan dilaksanakan mengikut rangka kerja undang-undang perlindungan data privasi yang terpakai.

7. KESELAMATAN MAKLUMAT PERIBADI ANDA

7.1 LISB akan memastikan keselamatan Data Peribadi anda di bawah Notis Privasi ini menurut Akta.

7.2 Sebarang pertanyaan, komen, cadangan atau maklumat lain daripada data peribadi yang dihantar atau dihantar ke laman web ini, atau mana-mana bahagian Laman Web ini dengan pelawat akan dianggap telah diberi secara sukarela kepada LISB secara tidak sulit dan tidak dimiliki.

7.3 LISB berhak untuk menggunakan, mengeluarkan semula, mendedahkan, menghantar, menerbitkan, menyiarkan dan / atau poskan maklumat tersebut secara bebas ke tempat-tempat lain seperti yang dinyatakan dalam (3.2) di atas.

8. HAK AKSES DAN PEMBETULAN DATA PERIBADI

8.1 Di bawah Akta , anda mempunyai hak akses kepada data peribadi anda yang dipegang oleh LISB apabila dibayar fi yang ditetapkan dan memohon pembetulan data peribadi yang tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak terkini. Anda juga mempunyai hak untuk menarik balik kebenaran untuk kami memproses data peribadi anda untuk maksud yang dinyatakan di para 2.1 di atas atau untuk memindahkan data peribadi anda kepada pihak yang dinyatakan di para 3.2 di atas.

8.2 Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai Notis Privasi ini atau jika anda ingin melaksanakan hak-hak anda, anda boleh menghantar permintaan anda secara bertulis kepada alamat berikut:

      LAYAR INTAN SDN BHD
      Jabatan Pemasaran & Jualan
      Level 54 Tower 2, PETRONAS Twin Towers
      Kuala Lumpur City Centre
      50088 Kuala Lumpur
      Malaysia

8.3 LISB berhak untuk mengenakan bayaran yang munasabah untuk memproses sebarang permintaan akses data.

8.4 LISB sedar bahawa sebaik sahaja kami menerima pemberitahuan bertulis anda ia mungkin mengambil masa sehingga dua puluh satu (21 ) hari untuk arahan anda dilihat dalam sistem kami. Oleh itu, anda masih boleh menerima pemasaran atau bahan promosi / komunikasi dalam tempoh masa ini.

Kami menyediakan Notis Privasi yang kedua-dua Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Dalam hal apa-apa yang tidak konsisten antara kedua-dua,versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

Notis Privasi ini telah dikemaskini pada 10hb Februari 2014.

 
     
 
 
     Copyright © Layar Intan Sdn Bhd. All Rights Reserved.  |  Privacy Notice  |  Terms of Use